Jet motorlu tren

Jet motorlarının arabalarda kullanıldığını, çöl testlerinde ses hızını geçtiğini biliyordum. Acaba trenlerde hiç kullanılmış mıdır diye de merak ediyordum. Birazcık kurcalayınca 1966′da Amerika’da denendiğini buldum. O yıllarda arabalara ve havayollarına olan ilgi çok artınca trenler gözden düşmüş. Demiryollarına ilgiyi tekrar canlandırmak için hızını artırmak gerektiğini düşünmüşler. Dizelle çalışan bir lokomotifin motorunu söküp, çatısına iki tane General Electric turbo jet uçak motoru koymuşlar, başka bazı değişikliklerle beraber fiyakalı M-497 adını da koyunca testlere başlanmış.

Jet motorlu tren M-497

Başarılı geçen test sonucunda Amerika’da bugün bile kırılamayan  bir rekor olan 296 km.lik hıza ulaşılmış. Daha sonra rantabl bulunmayan proje rafa kaldırılmış.

Kalkışta tozu dumana katan M-497
(Fotoğraflar: http://www.trainweb.com)

Günümüzün modern hızlı trenleri dizel-elektrik ya da elektrikle çalıştırılmakta ve normal yolcu taşıyan hatlarda Amerika’daki en hızlı tren 240 km, dünyanın en hızlısı olan Fransa’daki ise 320 km. hız yapmakta.


Leave a Reply